lördag 29 januari 2011

Midvintersommarpromenad i trädgården

Trotsade snötäcket idag.

Jag ville ta en trädgårdspromenad, så vad göra?!
Jo, med en kratta som stöd i ena handen, upp på snöbrinken. Halt förvisso, men jag sneglade åt vänster och där såg jag i mitt inre detta:


Tvärs över grusplanen , mmmm där blomstrar ju dvärgmandeln som bäst. Underbar! Tänka sig att jag första våren tog det som sly och kapade ner härligheten...Prunus tenella är namnet, har smakat på den mogna mandeln som smakade ingenting...resten av fröna skickades in till Sta fröförmedling.

Befinner mig 20-60 cm över marken så vid äppelträden får jag ducka. Hinner se många fina knopanlag. Sorten heter Risäter och de är väldigt goda.

Följer rådjursspåren, slipper bli blöt av snön. Går in i stora perennrabatten.....kärleksörter, violer, jungfrunäva, mattram...

kommer fram till en av många syrener, en dubbel vit, rosenpionen därunder är fantastisk. 100 blommor om året!
Ett par andra pioner intill. Här finns mycket att njuta av!

Kirgislöken står tätt, häftigt med "mycket". herrgårdspionen t v.

Några perenner i s k flyttlådan. de passar så bra ihop med sina färger. Överblommade vita dubbla syrenen i bakgrunden.

Gillar höga perenner också, daggrutan, riddarsporrarna och bolltisteln är så stora att jag kan gömma mig bakom dem. Stjärnflockan hör miljön till.

Även på snötäcket hittar jag min väg. Därunder snön till höger finns en av mina absoluta favoriter; trebladsspira, Gillenia trifoliata. sålde många plantor av just den i somras. Har en del plantor kvar, vill ha den på fler ställen.

Vilar lite. Mot den övre brädan som inte syns på den här bilden- Lagom höjd så här i januari.

Ja, så över de sista snöhindren, ja så där jaa. Det gick ju bra. Inga skador och bara lite snö i kängorna.
Just i hörnet, namnet är Landini, en lilja så ljuv, omtyckt av liljebaggar och en riktig stoppväxt för besökare. Dagliljan är utvald för att passa in färgmässigt.

Landini var namnet ja. En annan sorts stjärnflocka intill. Även lavendel, mycket lavendel. Tycker mig förnimma doften. I bakgrunden syns stora blågranen och brödtallen som jag idag har eldat upp en massa ris ifrån. I tre plus en timme. Lunchpaus däremellan.
Åh, vilken härlig promenad det var!!


Carpe diem!


fredag 28 januari 2011

En hårsmån från katastrof

75-årig brödtall, Pinus cembra, dog i somras.
Behövdes tas ner kommande vinter.
Mättes upp till 12-13 m.
Förhoppningsvis läggas ner just vid röda pilen, för att göra minimal skada på den nyanlagda skuggrabatten.
I förgrunden den "Blå rabatten"


På vårkanten för några år sedan. Tv om lyktan ett område med oönskad såpnejlika. Tallen i övre v hörn. Tom yta. Här finns möjligheter! Här ska bli någon slags skuggrabatt, någon gång...

Det var här och då jag skrek! I mitten av april -06, ni som läst bloggen v e t...den ena plantan 17:30, den andra kl 11.00

Idéer kom, försvann eller mognade fram. Några växter jag ville se i skuggrabatten på f d gräsmattan emellan syrenhäcken och blå rabatten köptes in på trädgårdsmässan förra våren.
Julrosor, vårljung, azalea 'Fimbriata'. corydalis, sippruta...

Satte fart tidigt förra våren och fixade till en rabatt. Än är den långt ifrån klar!

I veckan som var skulle så tallen ner. Hade knappt sovit natten innan. På plussidan var den ovanligt tjocka skare som lämpligen finns.
Bilden tagen från är tallen stod. Inringade är de nyplanterade två rhododendron/azaleaplantorna.  En knopp på rododendron har vikt sig...

Stubben är rejäl. Kollade ringarna. Tidsaspekten ger nästan rysningar. Ungefär 1935 grodde fröet och stammen började växa. Ett par år senare föddes min pappa!
Nästa röda notering är mitt födelseår. En av de varmare (mörk bred) ringarna mot slutet är 1994. Minns så väl fotbolls-VM. Många av dem såg vi i husvagnsförtältet, pojkarna hade lagt sig och vi vuxna följde matcherna.
Nu återstår en del jobb med virket, helgens jobb!

Trevlig helg!

Carpe diem!

Blommande fredag "doft"

Oj, oj, redan fredag, hmmm, bilderna, vilka var det nu då jag tänkte mig? Ja just ja, "doft", bilder med blomdoft kommar andra att presentera så fina och läckra på alla vis. då väljer jag "doft" som i matdoft.
Så enkelt det blev, har ett helt inlägg med doft- och smakbilder.


Doft. En länk till bilderna


Alla bidrag hos Katarina Roses and stuff

Carpe diem!

lördag 22 januari 2011

Snögubbens 100 timmar, Heliconia, Vilda

Ja, det var de där snögubben, våren 2008.
Med tillstånd av upphovsmännen (=snögubbebyggarna) som är yngre sonen och hans flickvän.
17 maj 2008. Notera snögubbens armar.
 18 maj, natt.
 19 maj, en hungrig småfågel letar mat i mossan. Denna och andra bilder tagen genom de gamla skrovliga fönstren, därav oskärpan.
 Så var det hans armar...
19 maj.
 21 maj. 100 timmar har gått.

Idag fick vi välkommet besök av de två, nej tre menar jag. Lilla familjen har fått tillökning av Vilda. Av en ras "Kerry Blue Terrier" Trots att kameran gick varm var det svårt att få till någon enda godtagbar bild. Den nedre är bäst hittills. Ändå var hon så lugn och fin. Pälsen är som ett lamms. Det bästa är att det verkar som om vi tål henne. Allergi ställer ofta till det...Vi vet nu att hon kan öppna stängda dörrar...

Den rödblommande skönheten fanns på Ikea, som de hade varit in i på väg hit. Det var på Mauritius jag såg en sådan senast. Namnet är Heliconia. Nu var detta deras planta, men med lite övertalning stannade de åter på Ikea och köpte ett par till!!! Till mig.




Carpe diem!
Anette

fredag 21 januari 2011

Blommande fredag / "Övergiven"


Letade i arkivet och plockade ihop en massa bilder. Alldeles för många förstås...sorterade bort bild efter bild, bland annat övergivna fågelungar, en ensam kratta, min gamla trädgård, fågelstreck som drar iväg och jag känner mig övergiven.

Nu återstår de här:


En övergiven snögubbe.
19 maj 2008, i körsbärsblomstid. Ett par dagar tidigare kom massor av snö, mitt i våren. Tung blöt snö som smälte bort ganska snabbt. Värmen och våren kom tillbaks, snögubben smälte och sommaren tog såsmåninom över!



En lada som verkligen är övergiven. Det var länge sedan den nyttjades sist.
Komponerade bilden med de rostiga gamla mjölkkannorna som var perfekt placerade på en mjölkpall.



När jag gräver för nyplanteringar hittar jag ofta små skärvor i jorden. Trasigt glas också, tyvärr, jag är försiktig, vill ju inte skära sönder händerna.
Porslinsskärvor med färg sparas. Har tänkt försöka söka information om märke, tillverkningsår för de olika modellerna.
Någon gång...


I en övergiven trädgård växer helt underbara narcisser. Finns flera än den här sorten. Just sådana här gillar jag lite extra!


Nog verkar den röda bollen övergiven, där den ligger i fjolårsgräset intill en lada som förfaller mer och mer. En gång var den rödmålad, färgfragment kan anas.


Mitt i skogen vid en f d fäbod, i ett stenröse ligger en kanonkula. En av de andra deltagarna i studiecirkeln berättade att man förr ofta la en sådan där en häst blivit begraven. I studiecirkeln letade vi upp gamla fäbodar i trakten. Många helt övergivna, andra användes som sommarstugor. Naturen tar snabbt tillbaka sin mark, men det går att läsa spåren av människor och husdjur. Vissa växter lever kvar länge. T ex den vanliga brännässlan är kopplad till en miljö där vi har varit en gång.


Sommarens bad är slut, badbryggan ligger bortglömd och övergiven. Inga skrattande barn hörs längre, inga plask, inga myggor som sticks, inga blommor som knoppas.


Knappt synbar längre. En gammal plog intill vår fäbod i skogen.
Vem brukade den senast? Vem ställde den bakom stugan? När var det öppna marker här? Frågorna förblir obesvarade. Det finns ingen kvar som kan svara.



En säck med löv, blev visst bortglömd.
Med frosten blev det som en tavla.

Ha en härlig helg allihopa!


Carpe diem!

söndag 16 januari 2011

Frö


Pelargonium elongatum, bara en bild på fröet kvar. Plantan är borta sedan länge, fröna likaså.
Nog är det här en av de vackrare fröerna?


Ganska ofta har jag sått pelargonfrön. Bland de som blivit bäst var med mörka blad, 'Black magic rose', och 'Black magic red'.

Carpe diem!

fredag 14 januari 2011

14 januari 2010



Brrr, det bär mig emot att lägga ut en vinterbild, men den här var det liksom lite bättre.

Klicka gärna upp bilden!
Carpe diem
Anette

söndag 9 januari 2011

Inventerat planteringskön...


Fullt i de 9 pallkragarna.

Innan snön kom inventerade jag innehållet. Nu har jag fått till listor, någorlunda alfabetisk ordning.
150 stycken, hoppsan var det så många...

Räknar med att en hel del kommer att bli sålt på växtmarknaden. Många frågar efter någon särskild växt de sett här i trädgården. Då är det behändigt att slippa gräva upp, har förberett genom att kruka upp en del självsådder. Annat har såtts.
Jo, några av de 150 ska jag väl ha själv också förstås!

Siffran till vänster anger pallkragens nummer, siffran till höger anger antal krukor, gäller inte alltid...ibland betyder en etta även en knökfull kruka med småplantor som borde skolats ut....
"Pot", hrmmm, planta i potatislandet, pallkragarna räckte visst inte till ;))


Eftersom jag har ett hyggligt lager, har jag legat lågt med fröbeställningar. Lyckats mycket väl, hittills!

Carpe diem!

lördag 8 januari 2011

Premiär


23 småkrukor står och gonar sig inomhus. Imorgon ska de ut. I maj hoppas jag det börjar växa smått i dem.
Nästa år ändå blommar en del, andra väntar längre.
Tyvärr kommer någon/några att totalvägra.
Vinsten är ändå alla de andra som en gång kommer att belöna trädgården.




Snötäcket växer. Förra vinterns rekord i rosarött.
Undrar hur mycket mer snö det blir?

 Samma i augusti,
 Tur det finns tulpaner!



Carpe diem!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...