tisdag 5 oktober 2010

5 oktoberbloming 2010

Ungefär samma datum varje år försöker jag samla ihop en blomma av varje som ännu blommar.
Idag tog det lite tid faktiskt. Tycker ju att det egentligen har slutat, men när jag lägger upp dem så ser man att det finns en hel del att njuta av.

Rosor uppe i vänster hörn. (Nevada, Kronborg, Henry Hudson, Marie de St Jean, Rose de Rescht, Lochinvar, Jacqueline du Pré)
Klematis högst uppe i mitten. (Crepuscule, Romantika, Mikelite, Rooguchi, C. integrifolia, Aljonushka, Triinu)
Ettåringar uppe till höger och längst ner till vänster.
Nävor under klematisarna. (Jungfrunäva, blodnäva, Baby Blue, Orkney Cherry, Walter´s Gift, G. shikokianum, Sweet Heidy)
Cyklamen i mitten.






Häromdagen hälsade en rolig fågel på i trakten. Första gången jag såg den var för ett par år sedan. Intill gården finns ett par rejält gamla ekar. Nötskrikornas paradis! En annan nötälskare är nötkråkan. Här sitter den en bit ifrån mig, på grannens vedtrave.

Carpe diem!

8 kommentarer:

  1. Oj vilken blomstertavla det blev:) Visst är det fantastiskt att det blommar såpass mycket fortfarande:) Nötkråkan var en ny bekantskap för mig, har aldrig ens hört talas om den men den var fin. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Hittade till och med några dahlior. Trodde de frusit bort, ser att det finns tydligen varmare områden i trädgården!
    Nötkråkan har sin nordligaste gräns här.

    /Anette

    SvaraRadera
  3. Så många blommor! Bra idé, ska ge mig uti morgon och plocka en av varje, undrar hur många det blir. Vi har haft några frostnätter men där uppe i Gästrikland har ni kanske haft fler.
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  4. Det var ingen liten samling. Här hotar frost om några dagar så det är bara att plocka för allt vad tygen håller.

    SvaraRadera
  5. Anette! Rolig bild på nötkråkan! Men jag funderar lite över utbredningen, den brukar finnas här i Västerbotten. Har även sett den i Örnsköldsvik. Fast då håller de till i nära anslutning till brödtallar, Pinus cembra. Dom gillar jättekottarna. Vissa kottår kommer det även in östsibiriska nötkråkor från ryssland. De skiljer sig visst mest åt på näbben, men nu kommer jag inte ihåg om den var smalare eller bredare...

    Har har först frosten, sen 4 dygns stormande gott hårt åt alla höstvackra löv, så det är riktig gråblaskhöst i västerbotten. Bara äpplena hänger kvar och lyser upp... Det är bara att vänta in äppelblommen igen;-)

    SvaraRadera
  6. Åsa! Jag kollade på Wikipedia, där finns intressant läsning om nötkråkan. De med smal näbb är östligare och gillar Cembrans kottar tydligen.
    Grå dag här idag. Det blev att vara inne efter jobbet. Frön som sorteras i påsar. Än finns det några kvar att plocka med. Lite snopet var att den ena röda frukten på fotbladet, det var tomt.

    /Anette

    SvaraRadera
  7. Hej Anette!
    Oj, vad det blommar många sorter i din trädgård ännu, underbart! Det blev en jättefin bild av alla blommor.
    Plockar massor av kottar som Nötkråkorna släpper ner på gräsmattan efter det dom har ätit upp nötterna. En stilig fågel med många olika läten.
    Ha ne!

    SvaraRadera
  8. Härlig blomster tavla det vart//Britt

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...