fredag 20 januari 2012

Blooming Fridag / Fantasifull

Fredagens tema hos Katarina på Roses and Stuff är "Fantasifull".

Även om jag var fantasifull en kall, mörk vinterdag för några år sedan, då vi var på husvisning i det hus som senare blev vårt, kunde jag inte riktigt föreställa mig hur det skulle bli när det blev färdigt. Till exempel övervåningens stora kalla vindsutrymme...


som blivit ett ljust rum, där man kan sitta många, många vid det stora bordet, eller ensam i soffan och läsa något.

Fantasifull, det begreppet gäller hos någon plantdistributör. Jag nämner inget namn, men alla känner igen dem. Bilder som är så felaktiga, med färger som är omöjliga. Textinnehåll där de lovar vitt och brett om härdighet långt utöver det vedertagna. Priserna är ofta väl tilltagna.
Här är en bild jag lekt med, den skulle platsa väl i deras katalog.

Har tidvis sysslat med släktforskning. Fick detta fotografi för en tid sedan. Det är ett bröllop midsommaren 1921. Fantasifulla vackra klänningar pryder kvinnorna. Flera av mina släktingar finns på bilden. Med andra foton, förstoringsglas, dator och viss fantasi har jag klurat ut vilka gästerna är. Ja, inte alla, men bra många i alla fall!

Koncentrerade forskandet på den högra sidan. Känner igen mormorsmor (kvinnan i vitt på övre raden). Hennes make, min mormorsfar står t h om henne närmast fönstret. Jag minns dem båda bra, även om det är länge sedan de levde.
Mormorsfar har sin mor precis framför sig. Hon är fostermor och moster till bruden.
Längst ner på fotot sitter ett par flickor. Eftersom jag vet årtal är det lätt att identifiera flickan med barnet i famnen. Det är min mormor, 5 år. Hon har en lillebror och de måste vara barnet som sitter hos henne.
Jämför gärna hennes hår med farmoderns, som står två rader ovanför henne. Samma form vid luggen!


Flitiga besökare vid fågelmatningen är de här med sin fantasifulla skepnad. Har de kanske doppat huvudet i hallonsylten? Näste helg är det dags för den årliga fågelräkningen. Hoppas många ansluter sig, alla gör så gott man kan. Läs mer om Vinterfågelräkningen,

Ha en underbar helg alla!


26 kommentarer:

 1. Hejsan Anette

  Innehållsrikt och trevligt inlägg. Vilket vackert rum där uppe på kalla vinden...

  Go' fredag! Anja

  SvaraRadera
 2. Wow vad fin vindsvåningen blev. Sååå vill jag ha det :-)) Kul med gamla släktbilder.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Wow vilken övervåning!!! Kul tolkning av temat då du ju fått med en massa kul:) Gamla släktbilder är fantastiskt roligt att få tag i, tyvärr är det många som man inte vet vem det föreställer:( Man skulle ALLTID skriva på baksidan vem det är. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilket fint inlägg.
  Vilken förvandling det blev på vinden.
  Snyggt.

  Spännande med släktforskning.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Din övervåning är helt fantastisk!!!Men kan ju förstå att du inte i din vildaste fantasi kunde förstå hur vackert detta rum skulle bli.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 6. Vilket fantastiskt inlägg ! Övervåningen är ju supermysig ! Jag vet vilken plantleverantör du menar !
  Släktforskning är något jag skulle vilja ägna mig åt, om tiden ville räcka. Men jag har en morbror som håller på och gläder mig åt hans resultat. Tack för tips om fågelräkningen, men vad är det för fågel ?? Den har jag aldrig sett här. Ha en fin helg !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. De där små fåglarna var ju verkligen otroligt vackra - har du nån aning om vad det är för sort? Tror inte att jag sett nån sån förut.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. den blåa kjejsarkronan vill jag ha och vilka söta steglitsar du fångat. Din övervåning blev väldigt fin förstår att du är nöjd med den. / Pia

  SvaraRadera
 9. Sååå fin övervåningen blev! Verkligen helt förvandlad!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 10. Ja gurkan gick att äta Anette. Först var den som en vanlig gurka men allteftersom den mognade fick den hårdare skal och nätmönstret framträdde, och skulle tåla långvarig lagring, som en vintersquash ungefär. Jag skar isär den här i december, då hade den gett sig. Tyvärr hade jag bara den kvar, så jag provsmakade aldrig i lagrat tillstånd, bara sommarvarianten. Men nästa år ska jag prova igen.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Vilken vacker 'vind' ni har.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Din vind är helt underbar!! Vem vill inte ha en sådan? Det gäller att kunna se husets potential när man är på visning. Inte alltid helt lätt.
  Det verkar så spännande att släktforska.
  Önskar dig en skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 13. Så fint nihar det. Det gäller verkligen att låta fantasin flödanärman tittar på hus....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 14. Vilket underbart hus ni fått tag på där dessa möjligheter fanns :) kram suss

  SvaraRadera
 15. Underbar tolknig av temat! Vilken förvandlig på vinden, blev fantastiskt fint! Förstår att det behövdes mycket fantasi för att se den förvandligen vid husvisningen!
  Ja det är sannerligen en plantleverantör man håller sig långt borta från:)
  Ha en trevlig helg!
  Margot

  SvaraRadera
 16. Vilken skillnad det blev på vinden! Man kan inte tro att det är samma utrymme. Tur ni hade fantasi nog att se möjligheterna.
  Och jag tror jag vet vilken katalog du menar ...
  Ha en skön helg! /Leena

  SvaraRadera
 17. Your finished attic room is beautiful!

  SvaraRadera
 18. Wow, vilken underbar vind! När det gäller sånt är jag rätt bra på att ha fantasi. Vårt första hus krävde att man hade det...Släktforskning är spännande. Min släkt är redan utforskad och det finns till och med en bok utgiven:) Sådana där fåglar hade jag vid mitt fågelbord också häromdagen. Minns inte vad de heter, men söta är dom. /Anette

  SvaraRadera
 19. Åh, vilken fantasi du/ni måste haft vid husvisningen! Och vilket härligt resultat! Kan ju bara hålla med om katalogbilderna och visst skulle din klarblå kejsarkrona (antar jag) platsa där!!! :) Tack för påminnelsen om fågelräkningen! Måste köpa hem mer mat till de små medhjälparna! Det har gått åt mer än jag trodde denna snöfattiga vinter! Ha en trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
 20. Vilken otrolig omvandling i ert hus, helt fantastiskt!
  Ha en härlig helg

  SvaraRadera
 21. En sådan otrolig skillnad det blev på vinden! Du har verkligen lyckats!!!

  SvaraRadera
 22. Så otroligt snyggt det blev på vinden, ser verkligen härligt ut!
  Ja, det är verkligen en och annan firma som inte håller vad de lovar när det gäller färgerna, grrrr
  Kul med släktforskning, har inte hållt på själv men andra i släkten. Gamla foton är oftast så vackra man funderar på vad personerna skulle vilja säga om de kunde kliva ut ur bilden och börja berätta (:D
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 23. Så vackert inrett vinden blev i huset.
  Måste till en hel del fantasi då man börjar från en oinredd kallvinda till det färdiga resultatet.
  Kul att kunna identifiera många släktingar från gamla kort.

  Önskar dig en härlig avslutning på helgen!

  SvaraRadera
 24. Vilket fantastiskt rum ni fick. Det krävdes verkligen fantasi för att se möjligheterna där förstår jag. Jag väntar fortfarande på att få se steglitsar vid min fågelrestaurang. Nu vet jag var de är....!
  Ha en bra vecka

  SvaraRadera
 25. Vilken snygg vindsvåning ni har inrett! Vilken skillnad! Gissar att ni "fantiserade" en del innan ni skred till verket.
  Ha det gott
  Kristina

  SvaraRadera
 26. Släktforskning - spännande! Visst är det roligt att identifiera personer på gamla foton, hitta sina rötter och tänka efter hur de levde då, vilket slitsamt liv de hade! Jag har själv inte forskat men fått materiel om vår släkt, ända tillbaka till 1600-talet - ja jisses! Såg du Anno 1790 på TV? Tänk hur de levde då!

  Tack för din kommentar hos mig och vet du, jag tror Japan är ungdomarnas nya Mecka! Många reser dit, läser Japanska och det är inte helt omöjligt att få jobb, framför allt som översättare, Japanska-Engelska, det behövs i industrin för alla exporter. Vår Sofia skall läsa Japanska för att det är roligt och är intresserad av språket och landet och vem vet vad hon får för möjligheter när hon väl är där.

  Hm... jag borde också så, har köpt frö, Trädgårdssmörboll, som behövs komma i jorden nu. Ha det så gott :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...