söndag 15 juli 2012

Giganter i rosa

Stipa gigantea, sådd för flera år sedan. Denna regniga sommar behagar den blomma. Får jag lov säga äntligen? Bågformen går igen i närbelägna rostiga bågen där Clematis addisonii och Clematis viorna helt tagit över. Nära finns en akleja med väldigt långa spröt, fångar upp formen fint!

Första bilden var tagen som om jag suttit i korgstolen på andra bilden.  Det går inte, tyvärr. En del av ett sjuttiotal blommande krolliljor huserar där. Kläderna får sådana fula fläckar av pollenmjölet. Ser ni något i blom, precis vid min tänkta högra armbåge? Ros nummer 40 i blom. Det är en ljuvlig gallicaros som heter 'Nestor'. Rödstänkta knoppar lovar gott i framtiden.Ännu nästan bara grön, men knökfull med knoppar är klematisen 'Alionushka'. Hon når 220 cm. Högsta riddarsporren 215 cm. Thalictrum 'Elin' "bara" 210 cm (än).


Rosa pionen 'Bowl of Beauty' är verkligen en skönhet. Första blommorna är utblommde, nu börjar tvåan och trean. Totalt blir det rätt många, framför allt snyggt. Växer nästan ihop med stora rosen 'Henry Hudson'. Bara för att få ett hum om hur många blommor den får räknar jag allt som "deddheddas". Idag är siffran 797. Många knoppar återstår.

En som blommar lite i skymundan är bergvivan, Primula polyneura. Varför syns den inte då? Jo, ännu är det ett blått hav av blå nunneört, vid dess sida.
Nu har jag inte ens nämnt mina andra giganter, jättevädd, blå bolltistel, amerikanska älggräset, daggruta m fl. Återkommer till de en annan dag.
Åska och varning för regn upp till 50 mm, var det idag. Hittills har det kommit 1 mm. Tittar jag ut ser det inte precis regnsjukt ut. Bra meteorologerna siar så fel!

Ha en skön avslutning på veckan!


4 kommentarer:

 1. Så vackra bilder Anette.

  Kram

  Tini Tut

  SvaraRadera
 2. Fint! Väntar med spänning på älggräset, tror jag är sugen på det ...

  SvaraRadera
 3. Så mycket fint i din trädgård. Trist för tvätten men attan vad fint det är med många krolliljor! Blir salig! Så roligt att få se bergsvivan, har två plantor som ännu ej blommat. Hur bor de hos dej? några speciella krav på tillvaron?
  Ha det så gott, hoppas ni inte får för mkt regn. Här var äntligen en solig dag, det behövdes!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 4. Mina krolliljor har blommat över redan fast jag har några hybrider som fortfarande blommar;) Här blåser det något enormt, rena höststormen hoppas att det bättrar sig till imorgon:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...